Op zondag 2 oktober 2022 vindt de 17de editie van de Brussels Airport Marathon & Half Marathon plaats. Lopers uit heel de wereld en van over heel het land zullen op het volledig vernieuwde parcours hun loopschoenen aanbinden. Jij ook? We geven jou alvast 10 goeie redenen waarom je dit geweldige loopevent niet mag missen!
1. Start onder het Atomium
De gloednieuwe start aan het Atomium, allicht het meest bekende symbool van ons land, moet het internationale karakter van de Brussels Airport Marathon & Half Marathon nog meer in de verf zetten. Met meer dan 600.000 bezoekers per jaar is het de meest bezochte toeristische trekpleister van de Europese hoofdstad. En zeggen dat het initieel de bedoeling was om het vlaggenschipgebouw van Expo 58 na de wereldtentoonstelling af te breken. Maar kijk, vandaag de dag is het Atomium een kunstcentrum, hét internationale symbool van Brussel en België en de unieke startplaats van jouw sportieve prestatie!
2. Nieuw parcours: sneller dan ooit!
In Brussel is het nooit vlak, maar in vergelijking met het oude parcours aan de andere kant van de stad is het aantal hoogtemeters drastisch gedaald. Het parcours is verrassend en afwisselend en moet iedereen in staat stellen om een scherpe tijd neer te zetten! Hier lees je alles over ons nieuw, snel en attractief parcours.
3. Iconische finish
Na een tweede passage langs het Atomium loop je over de Marathonlaan (what’s in a name) richting het Koning Boudewijnstadion, de thuishaven van de Rode Duivels. De majestueuze finish ligt op dezelfde atletiekpiste waar later deze week de Allianz Memorial Van Damme plaatsvindt, een van de meest prestigieuze atletiekmeetings ter wereld. Onder het goedkeurende applaus van de supporters op de tribune krijg je op deze unieke locatie jouw welverdiende medaille rond de nek gehangen. Sowieso een kippenvelmoment!
4. Brussel is een compacte stad
Ben je in Brussel, dan ben je in het hart van Europa. Letterlijk en figuurlijk. Want Brussel is niet alleen de hoofdstad van meer dan een half miljard Europeanen, de stad is ook bijzonder centraal gelegen. Met de trein sta je vanuit Londen, Parijs, Amsterdam en Keulen in minder dan twee uur tijd in het centrum van Brussel. Door zijn beperkte oppervlakte is het een compacte stad waar je je vlot kan verplaatsen met metro, tram en bus. In een mum van tijd reis je met de metro van de aankomstplaats van de marathon (station Heizel) naar het mooiste plein ter wereld in het centrum van de stad (station de Brouckère).
5. Voor het hele gezin!
De doorgewinterde sportieveling komt tijdens de 42,195 km door Brussel zeker aan z’n trekken. Maar naast de marathon staan ook de vernieuwde Brussels Airport Half Marathon, een 10 km en een 3 km (walk) op het programma. De allerkleinsten kunnen zich uitleven in de Kids Run in het Park van Laken. Voor ieder wat wils dus!
6. Lopen voor het goede doel
De Brussels Airport Marathon & Half Marathon steunt de Demoucelle Parkinson Charity, die zich inzet voor onderzoek naar een oplossing voor de ziekte van Parkinson. Doe mee, loop samen door het hart van Europa en geef dit levensbelangrijke onderzoek een duwtje in de rug met jouw gift! Daarnaast wordt de Brusselse Race For The Cure by Think Pink opnieuw geïntegreerd in het event. Schrijf je in voor de 10 km (run) of 3 km (walk) en steun borstkankerpatiënten in Europa.
7. Lopen met deelnemers van over de hele wereld
De Brussels Airport Marathon & Half Marathon krijgt elk jaar meer en meer internationale weerklank. Zo stonden de voorbije editie deelnemers uit niet minder dan 105 landen aan de start. Een derde van alle deelnemers woont niet in België. Vooral in onze buurlanden is de Brussels Airport Marathon & Half Marathon populair gezien het grote aantal Fransen, Nederlanders, Duitsers en Engelsen die de voorbije jaren present tekenden in de hoofdstad van Europa. De start aan het Atomium, het meest iconische bouwwerk van België, past ook helemaal in dat internationale imago. Samen aan de start staan met deelnemers uit meer dan honderd landen? Fantastisch, toch?
8. De meest kosmopolitische stad van het continent
Ook na je wedstrijd kom je de wereld tegen! De stad heeft een uitgesproken internationaal karakter. Dat karakter past bij de Brusselaar. Hier houden ze van alles wat inter-, multi-, kosmo- of divers is. Het zit in hun genen. Nergens in Europa vind je een stad met een hoger percentage aan mensen van buitenlandse origine. Hier zijn ze trots op die kosmopolitische identiteit. Maak je dan ook geen zorgen over taal. In de straten van Brussel hoor je er meer dan honderd. Meertaligheid is hier de norm.
9. Brussel leeft
Dankzij de extreme culturele diversiteit en zijn jonge bevolking is Brussel een heel levendig gewest. Brussel leeft op elk moment van de dag, in elke taal en in elke uithoek van de regio. Elk jaar vinden er in Brussel meer dan 23.000 culturele evenementen plaats. Brussel is dan ook een museumstad (meer dan honderd musea), een operastad, een theaterstad en een filmstad. Wist je dat ze Brussel de hoofdstad van de hedendaagse kunst noemen? Maar Brussel heeft nog veel meer te bieden. Het is de wereldhoofdstad van de art nouveau, het surrealisme en het stripverhaal.
10. “Après l’effort, le réconfort”
Als je marathon door Brussel erop zit, denk je wellicht maar aan één ding. Eten, right? Geen probleem. In de Belgische hoofdstad vind je bijzonder veel goeie restaurants op een relatief kleine oppervlakte. 17 Michelinsterren en enkele duizenden keukens, met invloeden van over de hele wereld, zorgen ervoor dat het culinaire niveau erg hoog ligt. Maar probeer zeker onze classic three: frieten, chocolade en bier. De lekkerste frieten eet je hier. Je vindt ze op meer dan 500 plekken in de stad. Brussel is ook de bakermat van de praline. Nog elke dag wordt ze verfijnd door de beste chocolatiers. En het krioelt er van de microbrouwerijen met een bijzonder spannend bieraanbod. Tijdens het Eat Festival (28.09-02.10) in de prachtige Gare Maritime krijg je een staalkaart van het allerbeste wat Brussel heeft te bieden op het vlak van gastronomie.