Go with Golazo

Chege zorgt voor Keniaanse zege op kletsnatte Brussels Airport Marathon

bmr0610

De 16de editie van de Brussels Airport Marathon & Half Marathon is ondanks het regenweer opnieuw een grandioos loopfeest geworden. Blikvanger was Europees marathonkampioen Koen Naert, die onder de triomfbogen van het Jubelpark op de halve marathon nipt gevloerd werd door de Brit Nick Earl in een spannende eindsprint. De marathon werd gewonnen door de Keniaan Michael Chege, bij de vrouwen was Kabi Nassam voor het tweede jaar op rij de beste.

Om klokslag 9u mochten de marathonlopers eraan beginnen. Hun tocht van 42,195 km bracht hen van het Jubelpark via de Belliardstraat, de Wetstraat en de Koningsstraat in hartje Brussel om vervolgens koers te zetten naar het Ter Kamerenbos en het Park van Tervuren. Via de Tervurenlaan en Montgomery bereikten de lopers opnieuw het Jubelpark, waar de finish gelegen was onder de majestueuze triomfbogen. En triomferen deed Michael Chege. De Keniaan won de Brussels Airport Marathon in een tijd van 2 uur, 17 minuten en 53 seconden.

Willem Van Schuerbeeck legde beslag op de tweede plaats in 2u19:11. Tussen kilometer 20 en 30 liep de Vlaams-Brabander alleen aan de leiding na een sanitaire stop die Chege bijna een minuut kostte. Maar de Keniaan kwam sterk terug en ging in de slotfase nog op en over Van Schuerbeeck. De derde plaats was voor een andere Keniaan, Karim Kwemboi (2u:32:53). Bij de vrouwen was het België boven met een zege, voor het tweede jaar op rij, voor Kabi Nassam (2u54:48). De Française Ludivine Seulin (3u09:11) en de Noorse Inger Marit Valstad (3u10:33) mochten als tweede en derde mee op het podium.

NAERT GEVLOERD IN EINDSPRINT

Koen Naert stond om 10u30 als topfavoriet aan de start van de Brussels Airport Half Marathon. De Bruggeling, die zich vorig jaar in Berlijn tot Europees kampioen op de marathon kroonde, kreeg in Brussel flink weerwerk van Nick Earl. De Brit en de Belg vochten het uit in een spannende eindsprint, waarin Earl aan het langste eind trok. De eindtijd van de winnaar was 1u07:16 tegenover 1u07:18 voor Naert. Sander Heemeryck werd derde in 1u:09:19. De Duitse Sonja Vernikov (1u20:5) was de beste bij de vrouwen voor de Tsjechische Marketa Marcanikova (1u23:11) en de Nederlandse Myriam Van Roeden (1u28:42).

Volgende zomer wil Europees marathonkampioen Naert schitteren op de olympische marathon van Tokio. De Brussels Airport Half Marathon paste hij met plezier in in zijn drukke schema. “In de eindsprint op de natte kasseien speelde mijn achillespees, waar ik al een tijdje last van heb, een beetje op. Maar onderweg had ik een goed gevoel, dat is het belangrijkste. Ik ben tevreden over mijn race.”

FAMILIE-LOOPEVENEMENT

De Brussels Airport Marathon & Half Marathon is er voor lopers van alle niveaus. Het is hét familie-loopevenement bij uitstek in de hoofdstad van Europa. Liefst 15.000 sportievelingen liepen zondag door de straten van Brussel. Naast de marathon en halve marathon konden de deelnemers ook kiezen voor een Mini-Marathon over 6,5 km, die om 10u van start ging. Kinderen tussen 4 en 12 konden om 11u30 hun energie kwijt in de Alpro Kids Run over 1 km.

Iemand die zich net als Koen Naert volop aan het voorbereiden is op de Olympische Spelen van Tokio is Emma Plasschaert. De zeilster, die vorig jaar wereldkampioene werd in de Laser Radial-klasse, deed mee aan de Brussels Airport Mini-Marathon over 6,5 km. Ex-Miss België Noémie Happart liep de halve marathon in 2u11:58. Ook tv-gezicht Sieg De Doncker, die als buddy iemand in een rolstoel voortduwde, maakte zijn opwachting in de Brussels Airport Half Marathon. Dit straffe duo finishte in een knappe 2u:21.46.

RACE FOR THE CURE

De Mini-Marathon werd dit jaar voor de gelegenheid gekoppeld aan de Race for the Cure, wereldwijd het grootste evenement in de strijd tegen borstkanker. De Race for the Cure zou aanvankelijk op zondag 29 september plaatsvinden in het Ter Kamerenbos, maar door de gure weersvoorspellingen een week geleden werd dit loop- en wandelevent van Think Pink noodgedwongen afgelast.

Een oplossing liet niet lang op zicht wachten. Al snel werd beslist om de Race for the Cure te integreren in de Brussels Airport Marathon & Half Marathon. Zo konden de lopers van de Race for the Cure samen met de deelnemers van de Mini-Marathon genieten van een mooi parcours van het Jubelpark, door de Belliardstraat, rond het Koninklijk Park en langs het paleis, terug naar het Jubelpark. Ook voor de wandelaars die zich hadden ingeschreven voor de Race for the Cure was er een oplossing: zij konden om 10u starten voor een wandeling van een kleine 3 km in het Jubelpark.

INTERNATIONAAL DEELNEMERSVELD

De Brussels Airport Marathon & Half Marathon krijgt elk jaar meer en meer internationale weerklank. Bij deze 16de editie stonden deelnemers uit niet minder dan 105 landen aan de start. Een derde van alle deelnemers woont niet in België. Vooral in onze buurlanden is de Brussels Airport Marathon & Half Marathon populair gezien het grote aantal Fransen, Nederlanders, Duitsers en Engelsen die zondag hun loopschoenen aantrokken in de hoofdstad van Europa.

“We zijn er trots op dat we ook dit jaar de sponsor zijn van een evenement dat lopers van alle niveaus uit België en alle hoeken van de wereld aantrekt”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company. “Met 15.000 lopers aan de start was de Brussels Airport Marathon & Half Marathon 2019 alweer een groot succes. Maar ook de luchthavengemeenschap tekende present: niet minder dan 388 lopers uit 13 verschillende luchthavenbedrijven verdedigden de kleuren van Brussels Airport. Ze hebben allemaal het beste van zichzelf gegeven en mee gezorgd voor een vlot verloop van deze editie waarbij overigens veel aandacht ging naar het voorkomen en het beheer van afval. Een sensibiliseringscampagne die Brussels Airport nauw aan het hart ligt.”

ECO-MAATREGELEN

De organisatie van de Brussels Airport Marathon & Half Marathon zette voor de 16de editie inderdaad meer dan ooit actief in om een nog ecologischer evenement te worden. Met tal van maatregelen voor deelnemers en supporters werd de totale hoeveelheid afval gehalveerd. Zo werd er bijvoorbeeld onderweg geen flessenwater aangevoerd of verdeeld en werden plastic wegwerpbekers onderweg en aan de finish verbannen.

Deel dit bericht

Save the date

29/09/2024

Inschrijvingen openen binnenkort.